Meme Büyütme

Silikonlu memede takip ve kontroller nasıl olmalıdır?

Silikonlu memede gelişmesi muhtemel sorunların sağlıklı memede gelişmesi muhtemel sorunlardan bir farkı yoktur. Ancak yine de düzenli kontrol yapmak ve yaptırmak önemlidir. Bu sayede sorunlar erken teşhis edilerek SORUNLAR BÜYÜMEDEN tedavi edilebilir. Gerçi silikon meme ameliyatında uygun büyüklükte bir implant tercih edilmiş ve kas altı yerleştirilmişse silikonlara bağlı sorun gelişme ihtimali oldukça düşüktür.

Göğüs büyütme ameliyatı sonrasında ameliyatın ilk dönemi iyileşmenin takibi şeklinde; silikon protezlerin duruşu, ödemin geçmesi ve hastanın normal hayata dönüşü aşamalarını kapsayan kontroller yapılır. Göğüslerin silikon protez ile doğal bir ilişkiye yaklaşması, ödemlerin geçmesi 6-12 ay arasında bir süredir ve bu takipler bir yıla kadar rutin olarak yapılır.

Silikon taktırdıktan sonrası düzenli takip nasıl yapılır?

Silikon meme büyütme ameliyatından veya dikleştirme ameliyatından sonra meme dokusunda gelişmesi muhtemel sıkıntıların takibinde; kişinin kendini muayenesi ve gerekiyorsa  bir meme cerrahının önerisiyle Meme USG veya Mamografi tekniklerinden faydalanılacaktır. Özellikle;

  • Anne tarafından ailesinde meme kanseri hikayesi olanlar,
  • Memelerinde yaygın fibrokistik hastalığı olanlar,
  • 40 yaş üzerinde olanlar 6 ay aralıklarla muayene olmalı ve kendilerini kontrol ettirmelidirler.

Silikonlu memede ağrı, sertlik, yanma hissi neden olur?

    • Meme estetiği ameliyatlarında memeye hacim vermek için kullandığımız silikon protezler ile ilgili gelişen ağrı probleminin çok sayıda nedeni olabilir. Bu nedenler ameliyat üzerinden geçen zamana göre farklı durumlar düşündürür. Öncelikle aşırı, dayanılmaz bir ağrı varsa hangi dönemde olursanız olun mutlaka doktorunuzun bu durumdan haberi olması gerekir.
    • Meme büyütme ameliyatı sonrasında özellikle ilk 1 haftada başlayan ve meme ucunda acıma, yanma, batma ve ağrı meme ucu cildinin sütyeninize sürtünmesinden kaynaklıdır. Silikon kapak ve yumuşatıcı kremlerle 1-2 ay kapatmanız gerekir.
    • Ameliyatın ilk günlerinde ki basınç ile birlikte olan ağrı normaldir. Ancak beraberinde göğüslerinizin büyüklüğünde asimetri varsa biri diğerinden daha büyükse ve ağrı tek taraflı fazla ise doktorunuzun haberi olmalıdır. Hematom gelişmiş olabilir. Bu durum genellikle ilk 3-5 gün içinde görülür.
    • İyileşme dönemlerinde göğüslerinizde ara ara batma yanma ve hafif ağrı olabilir. Bir yıla kadar bu rahatsızlıkların sıklığı azalır, süreleri kısalır ve geçer.

Silikonlu memede meydana gelebilecek şikayetler

    • Bir iki yıldan sonra tek taraflı ağrılar dikkat çekicidir. Beraberinde sertlik varsa önemlidir. Silikon yırtılması denilen durum olabilir. Doktorunuz MR ile inceleme isteyebilir. 
    • Bir iki yıldan sonra tek veya çift taraflı ağrı, sertlik, yanma ve şekil bozukluğu ile beraber ise kapsül kontraktürü ihtimalini düşündürür. 
    • Yukarıda silikonlu memede proteze bağlı ağrı ihtimalleri yanında meme dokusundan kaynaklı olarak da ağrılarınız olabilir. Menstrual dönemde memelerde hassasiyet artar ve bu normal bir durumdur.
    • Hormonal değişiklikler,
    • Antidepresan, oral kontraseptifler, kısırlık tedavisi ilaçları ağrı kaynağı olabileceği gibi dışarıdan aldığınız kahve, çikolata bile memede ağrı nedeni olarak sayılmaktadır.
    • Menapoz döneminde ve sonrasında kullanılan östrojen ve protesteron hapları da meme de ağrı yapabilir.
    • Ayrıca meme dokusu kaynaklı ağrıların da ayırt edilmesi gerekir. Süt kanallarında ki tıkanıklıklar, enfeksiyonlar, kistler, meme dokusunda meydana gelmiş kistler ağrıya neden olabilirler. Özellikle büyüyen kistler gerilmeye bağlı ağrı ve sertlik yapabilirler. 
    • Meme de ağrı meme kanseri belirtilerinden değildir. Çok ileri evrelerde tümörün büyümesine ve çevre dokularda yarattığı ödeme bağlı olarak gelişebilir ama ağrı direk bir meme kanseri belirtisi değildir.
Bu yazımız bu konu ile ilgili en çok okunanlardan:  Memeye Yağ Enjeksiyonu; Avantaj ve Dezavantajları
  • Silikonlu memede kist ve kitle takibi

Meme büyütme ameliyatlarında silikon protez hangi plana (kas altı, kas üstü veya fasia altı) yerleştirilirse yerleştirilsin meme dokusu ile arasında karşılıklı tam fiziksel bir geçiş olmaz. Silikon meme dokusuna nüfuz edemez. 

Kadınların %70’inde meme kistleri yani fibrokistik hastalık vardır. 40 yaş üzerinde düzenli kontrollerle meme dokusunun takip edilmesi önerilir. Meme protezi sonrasında meme USG veya mammografi ile takiplerden hangisi hasta ve memesi için uygunsa o yöntem ile takip yapılabilir. Ailesel meme kanseri hikayesi olması bu takip sıklığının artırılmasının işaretidir. Lütfen ihmal etmeyiniz.

  • Silikonlu memede meme kanseri nasıl anlaşılır?

Memedeki her 10 kitleden 8’i iyi huyludur yani meme kanseri değildir. Meme kanseri tedavisi olan bir rahatsızlıktır.  Meme de silikon protez olması memenin takip edilmesi ile ilgili engel oluşturmaz. Öncelikle hastanın bilinçli olması ve kendini ve memesini yakından takip etmesi çok önemlidir. Aylık düzenli elle muayenesini yapmalı ve 40 yaşından itibaren de mamografi veya meme USG ile takibini yaptırmalıdır. 

Meme kanserinde erken teşhisin tedaviyi kolaylaştırdığı gibi başarı şansını da çok yükselttiği bilinmektedir.

  • Evre 0’da tespit edilen meme kanserinde tedavinin başarı şansı, hastalığın tekrar etmeme olasılığı %96’dır.
  • Evre I’de bu oran % 93, Evre  II’de ise % 85’dir.

Kısacası erken teşhis için her kadın 20 yaşından sonra ayna karşısında ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi yapmalı, 35 ile 40 yaş arasında ilk meme ultrasonunu çektirmeli, 40 yaşından sonra da yılda en az 1 kez mamografi yaptırmalıdır. Silikonlu meme için de aynı şeyler geçerlidir.

silikonlu memede meme kanseri
  • Silikonlu memede biopsi yapılabilir mi?

Evet. Memede ki şüpheli bir durumun kesin tanısını koyabilmek için bölgesel uyuşturma sonrasında yapılıp aynı gün eve dönülebilen, USG e MR yardımıyla da gerçekleştirilebilen değişik isim ve şekilleri olan bir tanı metodudur. Silikon meme protezinin olması meme biopsisi yapılmasına engel değildir.

  • Silikonlu memede meme kanseri ameliyatı yapılabilir mi?

Erken dönemde teşhis edilen durumlarda bazen mevcut meme dokusu ve meme protezinin korunarak sadece meme kanserinin alındığı yaklaşımlar olabileceği gibi burada cerrahi sınıra kararı meme kanseri ameliyatınızı yapacak doktorunuz karar verecektir. Kemoterapi ve/veya radyoterapi meme silikonunu olumsuz etkileyebilir.

  • Silikon protez kapsülünden gelişen ALCL bir meme kanseri midir?

ALCL yani Anaplastik Large Cell Lenfoma Türkçesi Anaplastik büyük hücreli lenfoma olan ve 300.000’de 1 silikon meme protezlerinin etrafında gelişen kapsülden kaynaklı Low Grade yani çok yavaş ilerleyen bir Lenfomadır. ALCL bir meme kanseri türü değildir. Kapsül içinde aşırı sıvı birikimine neden olarak belirti verir. Tedavisi kapsülün ve silikon protezin çıkarılmasıdır. 

İlgili Makaleler

16 Yorum

  1. 40 gün önce silikon ameliyatı oldum. İlk günden beri meme uçlarım aşağıda, alt doku yuvarlaklığı az üst daha fazla. Doktor 10 gündür masaj verdi hiçbir değişiklik yok sadece üst ödem biraz indi. Doktorum kaslarımın sert olduğundan silikonların tam yerleşmediğini masajla ineceğini söylüyor. Benimse ameliyatla ortalanmayan silikonların masajla nasıl ineceğine aklım ermiyor. İner mi hatalı bir işlem uygulanmış olabilirmi. Görüntü kötü malesef

    1. Maalesef sizi görmeden muayene etmeden olumlu olumsuz bilgi verip sizi yanıltmak istemem.
      Muayeneye gelebilirsiniz.
      Geçmiş olsun.

  2. merhaba; ben sivas2ta yaşıyorum kız kardeşim de öyle; benim kız kardeşim göğüs kanseri önce kemoterapi aldı, sivasın tek özel hastanesinde göğsünü aldılar göğüs alındıktan sonra hemen silikon takıldı ve sanırım 15-20 gün sonra fizik tedaviye başlanıldı, fizik tedavinin 15. gününde silikonlu göğsünden sıvı geldi, kardeşim estetiği yapan doktora gitti, parça aldılar o bölgeden tahlile gönderdiler, temiz çıktı bu arada doktor yeniden sıvıyı boşaltıyorum diye yeni bir ameliyat yaptı, bir hafta sonra eskisinden daha çok şişti büyük insan kafası kadar ve sıvı artık bozuk musluk gibi damlamaya başladı, kardeşim tekrar gitti ve 3. kez ameliyat yaptı, sıvı akıntısı halen var bu hafta gel tekrar ameliyatla sıvıyı boşaltayım dedi, estetik doktoru olmasına rağmen dikiş ise bir köylünün çuval dikmesi gibi ve göğüs inanılmaz deforme. şuan sürekli yatıyor nefes zor alıyor bu durumdan dolayı, bizler çaresiziz çünkü hangi doktorla görüşmek istesek silikonu yerleştiren doktorunuzun tedavi etmesi gerekiyor diyorlar, inanın ne yapacağımızı bilemez düşünemez haldeyiz lütfen yardımcı olun bize

    1. Çok geçmiş olsun.
      Size en yakın bir devlet veya üniversite hastanesine başvurmalısınız.
      Probleminiz tek başına estetik bir problem değil. Beraberinde ek sağlık sorunlarınız da olabilir. O nedenle daha detaylıca değerlendirileniz gerekmektedir.

  3. 2022 Haziran’da meme büyütme ameliyatı oldum.neredeyse 1 yıl oldu halen arada ağrılarım oluyor anı giren sancılar ve hassasiyet var.dekolte kısmındaki uyuşukluk ise (her iki memede)hiç geçmedi kasiniyo ama kasisamda hissetmiyorum.ameliyat olduğum doktor farklı bir şehirde uzak gitmelimiyim normalmidir

    1. Bahsettiğiniz şikayetlerinizden doktorunuz haberdar olsa ve gidip gitmemenize o karar verse daha sağlıklı olacaktır.
      Geçmiş olsun.

      1. Hocam 8 hafta önce kapsüllenmis meme protezim degisti suan cok iyiyim ama nefes aldikca arada sanki karnimda su sesi olur ya insanin o sekil ses geliyor sizce bu nedir ?

        1. Geçmiş olsun.
          Bahsettiğiniz sorun pek ameliyatınıza bağlıymış gibi görünmüyor.
          Ancak yine de doktorunuzun fikrini alarak durumunuz hakkında bilgi almanız daha doğru olacaktır.

  4. Hocam benim göğüs büyütme ameliyatımın üstünden 5 yıl falan geçti gayet iyiyim bir sıkıntım yok fakat ara ara sol göğsümde ucuna doğru yanmalar oluyor bazen sıklaşıyor ovalayınca geçiyor kafama takıldı sertlik te yok görüntüde bir sıkıntı da yok neden olabilir bu sizce yardımcı olursanız sevinirim ☺️

    1. Meme dokunuza bağlı bir sorununuz olabilir.
      Bunun için de usg yaptırarak meme dokunuzu analiz ettirebilirsiniz.

        1. Meme dokusunda kist gelişimi, kist büyümesi gibi sorunlar olabilir.
          Meme protezinizden bağımsız rahatsızlıklar yaratabilir.
          USG yapılırsa ayırt edilebilir.

  5. 4 sene önce silikon ameliyatı oldum. Sol göğsüm biraz zorlu bir ameliyat oldu.Simetri olduğu için o yüzden biraz uğraştırıcı olmuş dokforumun söylediğinle göre.Yalnz son 1 senedir özellikle egzersiz, jimnastik vs.. yaparken omuz ve göğüs esnetme hareketlerinde sol ğöğsümde içten bi çekilme bi kasılma oluyor. Sanki bi lastiği çekersin de gerilir ya öyle bi hissiyat. Ve gerildiği zaman sonrasında ağrı yapıyor. Özellikle göğsümün orta ve yan kısım koltuk altına doğru bir ağrı. Silikon yırtılması ya da kist olabilir mi?

    1. Silikon yırtılması veya kist bu şikayetlere neden olmaz.
      Kapsülün gerilmesi sizi rahatsız ediyordur. Yani birinde hafif kapsül kontraktürü başlangıcı olabilir.
      Bu durumun netleşmesi için doktorunuz ile ve USG veya MR görüntüleme ile desteklenebilir.

  6. Hocam 1 yil once meme büyütme ameliyati oldum.herhangi bir sorunla karşılaşmadım.fakat son 3 gündür sol meme ucunda büyüme ve iltihap gibi uç kısmında birsey oluştu ara ara sizliyor ve kiyafet degince sizlama oluyor , diger meme ucuna göre şekli uzun duruyor. Sebebi ne olabilir ciddi bir durum mu ? Ameliyat olduğum doktora mı yoksa başka bir cerraha mi gitmem gerekiyor bilgi verirseniz çok sevinirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Phone icon
Hemen Ara
WhatsApp icon
WhatsApp