Ekstra yazılar

Sigara Estetik Cerrahi Ameliyatları Nasıl Etkiler?

Sigara estetik cerrahi ameliyat olmayı düşünen kişiler için çok önemli bir risk faktörüdür. Aşağıda neden bu kadar önemli olduğunu açıklamaya çalışacağım.

Aşağıda sayacağım zararları aramızda bilmeyen yoktur. Ama yine de sıralayalım;

  • Zararları daha anne karnında iken başlar. Anne sigara kullanıyorsa bebekte zeka geriliğine neden olabilir.
  • Solunum sistemi hastalıklarına neden olur.
  • KOAH yani kronik obstrüktif akciğer hastalığının nedeni sigaradır.
  • En çok karşılaşılan akciğer kanserinin hemen tek sorumlusudur.
  • Kalp ve damar hastalıklarına neden olur.
  • Damar tıkanıklığının en büyük nedenidir.
  • Akciğer kanseri dışında deri kanserleri, dudak kanserleri, gırtlak kanserleri gibi birçok kansere neden olduğu bilinmektedir.
  • Sindirim sistemi hastalıklarına ve kanserlerine neden olduğu bilinmektedir.
  • Diş sararması, diş eti hastalıkları, diş çürükleri, diş kaybı ve ağız kokusuna neden olur.
  • Ciltte solukluk ve pürüzlü bir cilt görünümüne neden olur.
  • Tırnaklarda zayıflama ve renk değişikliklerine neden olur.
  • Kullanıcının çevresine yaydığı kötü bir kokusu olur.
  • İştahı azaltıcı etkisiyle beslenme sorunları yaratır.
  • Damar tıkanıklığı ileri dönemlerde tedavi edilmez ise uzuv kaybına kadar gidebilir (Burger Hastalığı).
  • Beyin hücrelerinin kaybına sebep olarak unutkanlık, demans ve alzheimer gibi problemlere zemin hazırlar.
  • Kullanıcının koku alma duyusu azalır.
  • Kadınlarda erken menopoza neden olur.
  • Kısırlığa neden olduğu bilinmektedir.
  • Göz hastalıklarına ve hatta körlüğe bile neden olduğu gösterilmiştir.

Yukarıda sıralayabildiğim bilinen zararlarının hepsinin temelinde kılcal damarlarda yarattığı dejenerasyon yani yapı bozulması neden olarak yatmaktadır.

sigara estetik cerrahi ameliyatlar
Sigara Dumanındaki Gazlar; Karbon Monoksit – Oksijen Kullanımını Engeller // Hidrosiyanik asit – Silia Hareketleri Durdurur // Asetaldehid – Silia Hareketleri Durdurur // Akrolein – Silia Hareketleri Durdurur // Amonyak – Silia Hareketleri Durdurur // Formaldehid – Silia Hareketleri Durdurur // Nitrojen oksitler – Silia Hareketleri Durdurur // Nitrozaminler – Kanser Yapıcı // Hidrazin – Kanser Yapıcı // Vinil klorür – Kanser Yapıcı

Sigara cildimizde ne tür değişikliklere neden olur?

Sigaranın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini bilmeyen kalmadı. Ancak bu kötü alışkanlıktan kurtulmanın da ne kadar zor olduğunu bilenlerden biriyim.

Burada anlatmak istediğim konu; sigaranın cildimiz üzerindeki etkileri. 

Tüm vücudumuz ve organlarımız sigaranın içeriğinde ki binlerce zararlı maddeden doğrudan etkilenir. Sigara; kronik dejenerasyona neden olan bir çok zararlı maddeyi solumamıza neden olur ve sadece nikotinden ibaret değildir. Özellikle katranın damarlarda ki daraltıcı etkisi ile hücrelerin, dokuların beslenmesinin bozulması, yeterli oksijenlenememesi sonucunda ciltte kuruma, erken kırışıklıklar (özelikle barkod çizgileri dudaklarda ve göz çevresinde), pullanmalar ve renk problemlerine sebep olarak erken yaşlanma belirteri ile kendini gösterir.

Özellikle de beş yıldan fazla zamandır ve günde bir paket civarında sigara kullanıcılarında; ince çizgilerde ve kırışıklarda artış, yüz cildinde kuruma, cilt ve cilt  altı yağ dokuda incelme, grimsi bir renk hakim olmaya başlar. Cilt mat, koyu hafif turuncumsu bir renk almaya başlar. Özellikle dudaklardaki kırışıklıklar karakteristiktir ve barkod çizgileri adı verilmiştir. Sigara kulanım süresi uzadıkça da sarımtırak, kalınlaşmış bir deri belirmeye başlar.

Kılcal damarlar üzerine olan etkisi

Kılcal damarlar daralır, kandaki karbondioksit seviyesi yükselir ve beraberinde oksijen seviyesi düşer. Bu etkiler sonucunda kan dolaşımı zorlaşır, vitamin C tüketimi artar, hücre yenilenme hızı yavaşlar. Peş peşe gelişen bu süreçler yara iyileşme hızını yavaşlatır, ciltte kuruma ve sertleşme hızlanır. Ayrıca yapılan birçok çalışma sigara içenlerde, içmeyenlere göre daha hızlı ve daha fazla cilt yaşlanması görüldüğünden söz etmektedir.

Ayrıca sigara; kanımızda oksijen taşıyan hemoglobin dediğimiz proteinin bir kısmını geri dönüşsüz olarak işe yaramaz hale getirir. Cilde gelmesi gereken oksijen damarların daralması ve kanın oksijen taşıma kapasitesinin azalmasıyla kısıtlanmış olur. Ciltte ki gözenekler kandan yeterli miktarda alamadığı oksijen ihtiyacını karşılamak için genişler ve oksijen açığını dış ortamdan karşılamaya çalışır. Bu durum da güneşiz zararlı U-V ışınlarının cilde daha fazla zarar vermesine neden olur. Zamanla derinin incelmesi ve sonuçta sarkması hızlanır. 

Bu yazımız bu konu ile ilgili en çok okunanlardan:  Estetik Cerrahinin Sınırlarını Belirleyen Etik ve Tıbbi Standartlar

Cilt üzerine olan etkisi

Kırışıklıkların meydana gelmesine neden olan faktörler arasında ilk sıralarda hücrelerin yani cildimizin su tutma yeteneğinin azalması gelir. Nikotin de etkili bir diüretiktir (idrarla su atıcı) ve ciltte bu etkisiyle kuruluğu artırdığı tespit edilmiştir.  Sigara kullanan kişilerde metalloproteinaz enzim aktivitesinin arttığı da tespit edilmiştir. Metalloproteinaz enzimi cilde canlılık veren, sıkılığından ve parlaklığından sorumlu kollajeni parçalayan ve azaltan bir enzimdir. Yani sigara bu enzimi artırarak cildin sıkılığını, parlaklığını ve genç görünümünü sağlayan kollajeni azaltmaktadır. Bu durumda erken yaşlanmanın tetiklenmesi anlamını taşır.

Sigara bırakıldığında ilk olarak damarlardaki daralma etkisi ortadan kalkar.

Sigara yılda 7 MİLYON insanın ö l ü m ü n e neden olmaktadır

Sigara damarlar üzerinde ne tür bir değişikliğe neden olur?

Sigara kullanımı vücudumuzda ki tüm damarların iç yüzeylerini pürüzsüz bir şekilde örten endotel tabakasını dejenere ederek zarar verir. Zarar gören bu tabaka damar içinde akan kan akışını bozar ve bu dejenere olan yüzeylerde pıhtılaşmada görevli kan hücreleri birikmeye başlar. Aterom plağı da denilen bu yapının üzerine kollesterol, kalsiyum gibi maddelerin toplanmasıyla ateroskleroz yani damar sertliği denilen rahatsızlık oluşmaya başlar.

Sigaranın içinde ki maddeler kanın akışkanlığını yavaşlatır ve yine pıhtılaşma eğiliminde artışa neden olur. Bu durum özellikle kılcal damarları etkiler ve kan dolaşımının azalmasına, organ ve dokularda özellikle ciltte beslenme (oksijenlenme) bozukluğuna yol açar.

Ateroskleroz diye az önce tanımladığım durum damar içinde sertleşmeye neden olarak damarların esnekliğini bozar. Bu durum ilk olarak kan basıncı yükselmelerini esneyerek karşılayan damar sisteminin görevini yapamaması nedeniyle yüksek tansiyon olarak sonuçlanır. Damar esnekliğinin azalmasıyla ortaya çıkan ikinci sonuç damarların gevrekleşmesi ile basınç ve travma etkisiyle kolaylıkla yırtılabilme ve çatlayabilme durumlarına neden olur. Damar esnekliğinin azalmasıyla damar esnekliği cilt esnekliğine uyum sağlayamaz ve özellikle germe tipi ameliyatlarda damarsal sorunların neden olduğu cilt kayıplarıyla sonuçlanır..

Sigara Estetik Cerrahi Ameliyatlardan Hangilerini Olumsuz Etkiler?

Kısmen anlaşılır bir şekilde anlatmaya çalıştığım sigaranın olumsuz etkileri özellikle kullanım süresi ve miktarı arttıkça olumsuz etkilenin daha hızla artığı gözlemlenmiştir. 

Kılcal damarlar seviyesinde damar içinde yarattığı olumsuz etki damarın esneme sorunlarını da beraberinde getirdiği için sigara estetik cerrahi ameliyatların hepsinin sonuçlarını olumsuz etkiler.

Özellikle germe ameliyatlarında esneme kabiliyeti azalmış damarların artan direnci cilt beslenmesinde sorunlar yaratarak ciltte değişik seviyelerde istenmeyen sorunlara neden olmaktadır. Özellikle yüz germe, meme küçültme ve meme dikleştirme, karın germe, sırt germe ve bacak germe ameliyatlarında sigara kullanan hastalarda yara iyileşme sorunlarından cilt nekrozlarına kadar değişen sorunlar gündeme gelebilmektedir.

Sigara kesinlikle insan hayatında yeri olmaması gereken LEGAL bir ZEHİRdir.

Op.Dr.Orhan Murat Özdemir

Sigara Estetik Cerrahi Ameliyatlardan ne kadar önce bırakılmalıdır?

Öncelikle sigaranın bırakılmasıyla neler olur bir onlara bakalım.

Sigarayı bırakırsanız;

  • 2 saat sonra nikotin vücudunuzu terk etmeye başlar,
  • 6 saat sonra nabzınız da ve tansiyonunuz da normale doğru değişim başlar,
  • 12 saat sonra sigaradan aldığınız CO² (karbondioksit) dolaşımınızdan temizlenir ve akciğerler daha verimli çalışmaya başlar,
  • 2 gün sonra tat ve koku duyularınız artar,
  • 2 – 12 hafta içinde kan dolaşımınızın rahatladığını hisseder yürüme, koşma gibi fiziksel aktivitelerinizden belli olur,
  • 3 – 9 hafta sonra varsa akciğer semptomlarınızda (öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi) azalma hissedersiniz. Kısacası akciğerleriniz güçlenmeye başlar,
  • 5 yıl içinde kalp krizi riskinizin yarı yarıya azaldığı da gösterilmiştir,
  • 10 yıl sonra ise akciğer kanseri riski de yarıya iner ve bu sürede kalp krizi riski hiç sigara içmemiş bir kişinin riskiyle aynı orana gelir.

Estetik cerrahların hepsi hastalarının sigara içmiyor olmalarını ümit ederler ancak bu gerçek hayatla bağdaşan bir dilek değildir pek. Sigara içen hastalarımızın ise ameliyattan 15 mümkünse 1 ay önceden sigarayı bırakmalarını tavsiye ederiz. Bu tavsiyemize uyup da sonrasında tamamen bırakan çok fazla insan olduğunu da bilmenizi isterim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Phone icon
Hemen Ara
WhatsApp icon
WhatsApp