Kırık burun (Nazal fraktür) nedir?
Burnun ve çevre yapılarının fiziksel olarak yaralanmasına travmatik burun, nazal fraktür veya kırık burun denir. Burun yüzün merkezinde ve öne çıkık haliyle travmalara açık bir yapıdır. Bu nedenle de çocukluk çağından itibaren sıklıkla değişik seviyelerde burun travmalarıyla karşılaşırız.
Kafatasının ön kısmı yani yüzümüzü oluşturan kemik yapı içi hava keseleri ile desteklenmiş şekildedir. Bu hava keseleri sinüsler olarak adlandırılır. Alın kemiği içinde frontal sinüs, yanaklarda ise maksiller sinüs yer alır. Burun boşluğuna açılan bu hava keseleri/sinüsler; kafatasının hava yastığı gibi düşünülebilir. Kafamıza gelen darbeleri ve travmaları emerek beynin zarar görmesini engelleyecek şekilde tasarlanmıştır. Burun travmaları ve bu bölgenin yapılarının kırıkları fonksiyonel ve estetik problemler doğurabilmektedir.

- Burun çatlağı nedir?
Burun kemiğinin kırılarak yer değiştirmemesi durumuna burun çatlağı denir. Nazal kemikler için çekilen direk grafilerde kırık hattını gösterirken elle muayenede kemik yapının bütünlüğü korunmuştur. Burun çatlağı genellikle tedavi gerektirmez.

- Burun travması nedenleri nelerdir?
Düşme, çarpma, spor yaralanmaları, trafik kazaları veya fiziksel darbeler sonrası değişik seviyelerde burun travmaları gelişebilir. Burun ve yüzde mukozal hasardan çoklu kemik kırıklarına kadar değişen seviyelerde problemlere neden olabilir.
Burun kırığı belirtileri nelerdir?
Travma sonrası burun da kırık olup olmadığını anlamak önemlidir. Kanama sıklıkla ilk belirtidir ama mukoza ve kıkırdak travmaları da kanamaya neden olabilir. Şişme, ödem ve morluk gibi yumuşak doku reaksiyonları da burun kırığı belirtisidir ancak kesin belirti değildir. Ağrı, nefes almada zorlanma burun içinde de sorun olduğunu gösterebilir. Burun kemiklerinin elle hareket ettiğinin hissedilmesi en kesin burun kırığı belirtisidir. Burnun şeklinin bozulması da burun kemiği kırığını gösterir. Böyle bir duruma müdahale mutlaka acil olarak yapılmalıdır. Burun ve yüz travmalarında burundan renksiz şeffaf sıvı gelmesi rinore olarak bilinir. Bu renksiz sıvı beyin omurilik sıvısıdır ve hasta en yakın hastaneye ulaştırılmalıdır.
Burun kırığı kaç günde kaynar?
Tüm diğer yüz kemikleri de hızlı kaynayan kemiklerdir ve 10-15 gün içinde kemikler birbirine kaynar. Kırık burun kemiklerine ilk 48 saat içinde müdahale edilirse yani tampon ve alçı konulursa 7-10 gün yeterlidir. Ancak burun estetiği ameliyatlarında olduğu gibi hasta 3 ay tam kaynama tamamlanana kadar dikkat etmeli ek bir travmadan kaçınmalıdır.
Burun kırığı tedavi edilmezse ne olur?
Burun kırıkları oldukça hızlı bir şekilde kaynar. Bu nedenle müdahale edilmez ise yer değiştirmiş olan kemikler bulundukları yerde iyileşirler ve burunda şekil bozukluğuna neden olurlar. Burun şekil bozukluğunu dert etmeyen insanlar olabilir. Ancak kemik burun pasajı içine yer değiştirmiş ise o zaman solunum problemleri ortaya çıkar. Burun travmaları ihmal edilmemesi gereken sağlık sorunlarına neden olabilecek problemlerdir.
Kırık burun nasıl tedavi edilir?
Burun travmalarına yaklaşım öncelikle erken ve geç dönem olarak ikiye ayrılır. Yaralanmanın derecesine göre de müdahalelerin şekli değişir. Travmatik burun problemlerinin burun kanaması olsa da çoğu basit travmalardır ve hastanın yakın takibi ile sorunlar çözülür.
- Burun kanamalarını durdurmak için; hastanın başını kaldırın, burun deliklerini sıkı bir şekilde 10 dakika süreyle sıkın ve mümkünse buz uygulayın.
- Burun kemiklerinin kırık olmasından şüpheleniyorsanız, hastanın fışkıran tarzda kusması olmuşsa, burundan şeffaf sıvı geliyorsa acilen bir hastaneye ulaştırınız.
Burun kırıklarının acil tedavisinde burun içinin ve kemiklerin elle düzeltilmesi genellikle işe yarar. İleri seviye bir yaralanma yoksa hastaneden sadece elle düzeltme yapılıp evde istirahate gönderilirsiniz. Evde burun üzerine buy uygulaması, ağrı kesiciler, ağızdan nefes alma ve başın yukarıda tutulması önerilir. 3-6 ay sonrasında burun da şekil ve fonksiyonel sorun varsa bir plastik cerrah ile görüşmeniz yeterli olacaktır.
Burundan şeffaf sıvı veya fışkırır tarzda kusma burunda aşırı seviyede şekil bozukluğu olması hastanede yatış sebepleridir. Doktorunuz gerekli müdahaleleri yapacaktır.
Kırık burun ameliyatsız düzeltilebilir mi?
Nasal travma sonrasında erken dönemde kırık burun müdahalesi genellikle elle yapılır. Burun redüksiyonu denilen bu müdahalede kemikler yerine iade edilmeye çalışılır. Burun içi tampon ve alçı ile işlem sonlandırılır. Amaç minimum şekil ve fonksiyon bozukluğu ile hastanın iyileşmesini sağlamaktır. İyileşmeniz tamamlandıktan sonra ise ameliyatsız sorunlarınızın azaltılması belki estetik işlemlerle mümkün olabilir. Bunu için detaylı bilgiye
Kırık burun ameliyatı zor mudur?
Burunda şekil bozukluğu ve/veya nefes alma sorunları varsa burun estetiği ameliyatıyla bu sorunlar düzeltilebilecek problemlerdir. Ameliyatın zorluğu burun da ki şekil bozukluğu ve dokuların ne kadar yer değiştirdiği ile ilgilidir. Nadiren ekstradan kulak veya kaburga kıkırdağı gibi fazladan kıkırdak doku ihtiyacı olabilir.
Burun estetiği ile ilgili detaylı bilgiye https://www.orhanmuratozdemir.com.tr/burun-estetigi-ankara/ Burun ameliyatı sonrası süreçte ile ilgili olarak da https://www.orhanmuratozdemir.com.tr/burun-estetigi-sonrasi/ sayfasını inceleyebilirsiniz.
Kırık burun ameliyatı fiyatları ne kadardır?
Burun travmaları çok çeşitli seviyelerde olabilir. Kırık burun ameliyatı, burun kemiğinde veya kıkırdağında meydana gelen bir kırık sonrası düzeltilen bir estetik ameliyattır. Ancak fiyatlar, tedaviyi gerçekleştirecek doktorun tecrübesi, ameliyatın karmaşıklığı, hastanenin veya kliniğin konumu gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilir.
Ayrıca, doktorunuzun uzmanlık derecesi, kullandığı teknikler ve ameliyatın planlandığı sağlık kuruluşu da fiyatı etkileyen faktörler arasındadır.