Estetik cerrahi işlemler ile ilgili bilen bilmeyen herkes bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olduğu için; doğru olmayan yanlışlar konusu giderek yayılmakta ve bir çok insanın aklına kazınmaktadır. Bu yazımla ulaşabildiğim insanlara estetik ameliyatlar ile ilgili doğrular konusunda katkım olmasını ümit ediyorum.
Estetik cerrahi ile ilgili bilgilendirmeleri; çoğu bu konuda uzman olmayan kişiler, hatta başka branş doktorları yapıyor. Yanıltıcı olan bu bilgiler sonucunda da pazarlanmak istenen ürünler ve uygulamalar hayal kırıklıkları yaratıyor. Hatta bazen geri dönüşsüz sorunlara neden oluyor. 2019 yılında Amerika’nın en prestijli plastik cerrahi dergisinde yayınlanan bir makalede; estetik cerrahi hastalarının büyük bir çoğunluğunun hekimlerini sosyal medya paylaşımlarına bakarak seçtiklerini duyurdu. Ancak işin ilginç tarafı bu kişiler; seçtikleri hekimin yetkinliğini araştırmadan, sadece sosyal medyadaki paylaşımlarına bakarak işleme/ameliyata karar verdiklerini göstermiştir.
Öncelikle estetik cerrahi ile plastik cerrahi aynı branştır. Hatta diplomamız da Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrah yazar. Tıp fakültesi sonrası en uzun uzmanlık eğitimidir ve 6 yıl sürer. Bu sebeple “estetikçi” tanımı doktorlar için oldukça küçültücü algılanır. “Dişçi” tanımının diş hekimlerini rencide ettiği gibi.
Plastik cerrahlar sadece estetik ameliyat yaparlar – YANLIŞ
Plastik cerrahi; vücudun tüm cilt, cilt altı, kas ve iskelet sistemlerini, sorunlarını onarmak üzere eğitim veren bir branştır. Bu konuların içinde estetik ameliyatlar ve işlemleri de kapsayan çok geniş bir bilim dalıdır.
- Maksillofasiyal cerrahi,
- Kraniofasiyal cerrahi,
- Mikrocerrahi,
- El cerrahisi,
- Travma cerrahisi,
- Doğmalık bozuklukların cerrahisi,
- Yanıklar,
- Kanser cerrahisi,
- Bası, yatak yaralarının onarımlarının tamamı plastik cerrahinin ilgi alanında olan konulardır. Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanı olan bir doktor bu konular ile ilgili operasyonları yapabilir.
Her estetik cerrahi yapan kişi, plastik cerrahtır – YANLIŞ
Estetik cerrahinin diğer tıbbi branşlara nazaran daha popüler hale gelmesi bir çok branş hekimini bu konuya itmiştir. Bu meslektaşlarımız da kendilerini estetik cerrah gibi tanıtmaktan da çekinmemektedirler.
Sadece septoplasti yani burun içindeki mekanik tıkanıklarla uğraşan, burnun şekline hiç karışmayan Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanları şimdilerde burun estetiği şöyle dursun, kepçe kulak ameliyatından yüz germeye kadar estetik cerrahiye girmeye çalışmaktalar.
Bir diğer branş Göz hekimleridir. Neredeyse hiç ilgilenmedikleri göz kapağı estetiği ameliyatlarına şimdiler de aşırı bir rağbet gösteriyorlar. Bazıları da bu ameliyatı sadece göz doktorları yapar demeye getiriyorlar.

Hatta bir çok hekimin saç ekiminden liposuction ameliyatına, genel cerrahların karın germe, meme küçültme ve meme büyütme ameliyatlarına başladıklarını da duymaktayız. Maalesef tıp hukukumuz 1923 yılından kalma, geçici bir yasa ve yönetmeliklerle idare edilmeye çalışıldığı için; branş ihlalleri konusu ancak hastaların tecrübesiz, ehil olmayan ellerde zarar görmesi sonrası gündeme gelmektedir. Hastaların kendilerini emanet ettiği hekimlerini, uzmanlıklarını, yeterliliklerini de araştırmaları gerektiğini vurgulamak gereklidir.
Estetik cerrahi ameliyatlarda iz kalmaz – YANLIŞ
İz konusunu uzunca https://www.orhanmuratozdemir.com.tr/estetik-ameliyatlarda-iz-kalir-mi/ yazımda anlattım. Estetik cerrahinin en meşhur konusudur.
Estetik ameliyatlar ile izler yok edilebilir – YANLIŞ
Hiç bir iz yok edilemez. Sadece azaltılabilir. Bu da her zaman mümkün olmaz. Görüştüğünüz veya görüşeceğiniz plastik cerrah size nadiren bir işlem yapılmamasının daha iyi olacağını söyleyebilir.
Estetik cerrahi dikiş atılırsa iz kalmaz – YANLIŞ
Estetik dikiş dokuya saygılı davranmak ve yaralanmaya uygun dikiş seçimi yapılması demektir. Bu yaklaşım sadece yaranın iyi iyileşmesi için bir başlangıçtır. İyi yara iyileşmesi için bir çok faktörden sadece biridir.
Yaz aylarında estetik ameliyat olmaz veya estetik ameliyatlar sadece kış aylarında yapılır – YANLIŞ
Estetik cerrahi ameliyatların hangi mevsimlerde yapılabileceği ile ilgili yazımı okumanızı öneriyorum; https://www.orhanmuratozdemir.com.tr/estetik-ameliyat-mevsimi/
Plastik cerrahi ameliyat olursam hayatımda ki sorunları düzeltir, evlenebilir, eşimle sorunlarımı düzeltir, terfi alabilirim – YANLIŞ
Estetik ameliyat olmaya karar veren kişinin ilk önce öğrenmesi veya doktorunun ona kurması gereken ilk cümle budur. Burun ameliyatı yada meme büyütme ameliyatı veya meme küçültme ameliyatı sadece müdahale edilen bölgede değişiklik yapar, hayatınız da değil.
Botoks yılan zehiridir – YANLIŞ
Botoks yılan zehiri değildir. Clostridium Botolinum denilen bir bakterinin toksinidir. Botoks hakkında daha fazla bilgi için lütfen https://www.orhanmuratozdemir.com.tr/botoks-ankara/ sayfasını okuyunuz.
Botoks yapıldığında ifadesiz ve maske gibi bir yüz olur – YANLIŞ
Botoksun etkileri tamamen uygulama dozuna bağlıdır. Doza bağlı sonuçlar verir. Yüksek dozlarda, uygun olmayan yerlere yapılması; istenmeyen etkilerden biri olan maske şeklinde mimiksiz bir sonucun ortaya çıkması ile sonuçlanır. Ancak bazı hastalar mimiksiz bir sonucu talep ederler. Bu sebeple size olumsuz görünen sonuçlar başkaları için arzu edilen durumdur.
Estetik cerrahi ameliyatları ile tamamen farklı bir yüz elde edilebilir – YANLIŞ
Estetik cerrahi ameliyatlarda amacımız; hastanın sorunlarını tespit edip düzeltilebilecek sorunları normal sınırlara getirmektir. Amaç başkalaştırmak değil gençleştirmek veya mevcut yapıya oranlamak ve uygun hale getirmeye çalışmak denebilir. İnsanların yüz şekillerinin değiştirilmesi yasal engelleri olan kanunlarla sınırlandırılmış başka bir durumdur.
Burun estetiği sonrası çok ağrılı geçer – YANLIŞ
Açık veya kapalı teknik hangi şekilde yapılırsa yapılsın, hasta doktorunun tavsiyelerine uyar verilen ilaçları kullanırsa ağrı hissetmeyecektir. Eğer tüm bu önerilere uyduğunuz halde ağrı dayanılmaz ise doktorunuz ile iletişime geçmeniz en doğru yaklaşım olacaktır.
Burun estetiğinde istediğim burnu yaptırabilirim – YANLIŞ
Burun kemik, kıkırdak, burun cildi, burun iç cildi yani mukoza olmak üzere 4 ayrı yapının birlikte yapısını oluşturduğu fonksiyonel ve estetik özellikleri olan piramit şeklinde içi iki ayrı boşluktan oluşan özel bir yapıdır. Estetik cerrahlar olarak biz bu yapılar ve bunların ilişkilerinde ki sorunları tespit edip düzeltmeye çalışırız. Herkesin bahsettiğim bu yapıları birbirlerinden farklıdır. Bu nedenle her hastaya aynı burnu yapamayacağımız gibi her hastanın istediği sonuçta gerçekçi bir istek değildir. Kısacası estetik cerrahi kişiye özel planlanır.
Bu konuda detaylı bir şekilde bahsettiğim https://www.orhanmuratozdemir.com.tr/burun-estetigi-ankara/ sayfasını inceleyebilirsiniz.
Estetik ameliyattan sonra burun düşebilir – YANLIŞ
Burun düşmesi veya burun ucu düşmesi diye tanımlanan sorunlar; gelişen ileri teknik burun estetiği ameliyatlarıyla artım mümkün değildir. Sebebi koruyucu burun estetiği yaklaşımları çok yaygınlaşmış ve tecrübeli doktor sayısı oldukça artmıştır.
Lazerle burun estetiği ameliyatı yapılabilir – YANLIŞ
Lazerler burun estetiğinde sadece pazarlamada fark yaratmak amacıyla insanların kulaklarına iyi geldiği için bir dönem kullanılmıştır. O da burun içinde ki et veya chonca denilen yapıları küçültmek için. Ondan da kısa sürede istenilen küçültücü etkiyi yaratmadığından vazgeçilmiştir. Burun estetiği ameliyatlarının hiçbir safhasında hiçbir lazer kullanılmamaktadır.
Göz kapağı estetiği göze zarar verir – YANLIŞ
Estetik cerrahi işlemler arasında yaş ilerledikçe daha fazla gündeme gelen bir ameliyattır. Göz kapağı estetiği alt kapak veya üst kapak olsun yumuşak dokuyu ilgilendirir. Göze zarar veremez. Hatta üst kapağı aşırı düşmüş kişilerde görme seviyesinde artma da sağlar. Göz kapağı estetiği ameliyatları deneyimli plastik cerrahi uzmanları tarafından yapılan bir estetik ve fonksiyonel ameliyattır.
Göz kapağı estetiği sonrası göz açık kalır, kapanmaz – YANLIŞ
Özellikle üst göz kapağı estetiği olmayı düşünen kişilerin en başta gelen korkularındandır. Nadiren özellikle erken dönemde geçici de olsa üst göz kapağının kapatılamaması; sorununun kalıcı olarak meydana gelmesi, oldukça düşük bir ihtimaldir.
Silikon meme protezleri kanser yapar – YANLIŞ
Silikon meme protezleri 1965 yılından bu yana tüm dünyada kullanılmaktadır. Bu süre boyunca toplanan hasta verileri değerlendirilmiş ve meme kanseri ile silikon meme protezleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından silikon meme implantlarının; meme kanserine yol açtığına dair bir kanıt tespit edilemediği yönünde açıklamalar da yapılmıştır. Estetik cerrahi planlayan hastaların son zamanlarda ki merak konularının başında gelir.
Son yıllarda meme silikonunun etrafında oluşan kapsül kaynaklı ALCL (Anaplastic Large Cell Lymphoma) adı verilmiş bir tür bağışıklık sistemi lenfoması tanımlanmıştır. Bu lenfoma bu güne kadar toplam 359 hastada tespit edilmiştir. Bu da meme kanseri değildir. Dünyada 11 milyondan fazla silikon meme protezi olan hasta olduğu düşünülürse 1/300,000 oranında oldukça nadir bir durumdur. Çok nadir görülen bu ALCL yavaş ve iyi seyirlidir. Cerrahi olarak silikon protez ve etrafındaki kapsülün çıkarılması ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Hastalık sertleşerek memenin şeklini bozan kapsül kontraktüründen kaynaklanmaktadır.
Silikon meme büyütme ameliyatı emzirmeye engel olur. Silikon süte geçebilir. – YANLIŞ
Meme büyütme ameliyatlarında kullandığımız protezleri anatomik olarak meme dokusunun altında bulunan kas dokusunun altına; yani meme dokusunu hiç görmeden oldukça derin bir seviyeye yerleştiriyoruz. Kısacası meme dokusuyla hiç alakası olmayan bir yer. Velev ki hemen meme dokusunun altına yerleştirmiş olsak bile; silikon protezin yapısı meme dokusuna zarar verecek veya süte karışacak bir etki yaratamaz. Açıkçası hangi seviyeye, hangi giriş yerinden girilerek yerleştirilirse yerleştirilsin; silikon meme protezleri süt verme fonksiyonunda değişikliğe neden olamaz.
Hapla, ilaçla, kremle meme büyütülebilir – YANLIŞ
Vücudumuzu bölgesel olarak sürerek veya yutarak dışarıdan aldığımız bir ilaç büyütemez. Meme gibi fonksiyonel, estetik ve duyusal özellikleri olan bir organın şekillendirilmesi özellikle büyütülmesi için bilinen en iyi yöntem silikon meme protezleridir.
Kendi yağımla göğüs büyütülebilir – YANLIŞ
Bu müdahaleye yağ enjeksiyonu denilmektedir ve yakın zamanda tüm dünyada bir furyadır bir çok plastik cerrah da bu ameliyatı memeyi büyütmek için uygulamıştır. Ancak enjekte edilen yağ dokunun %40-60 oranında erimesi, eriyen dokuların bıraktığı nedbelerin mammografide kalsifiye görüntülere sebep olması, asimetriler, yeniden müdahaleler, istenilen büyüklüğe ulaşılamaması gibi sorunları nedeniyle artık neredeyse tamamen uzaklaşılmış bir yaklaşım olarak tarihe karışmaya başlamıştır.
Sezeryan sırasında karın germe mümkündür – YANLIŞ
Sık sorulan bir sorudur ama cevabı hiç değişmez. Özellikle birden fazla daha önce doğum yapmış, karnında ki sarkma nedeniyle karın germe düşünmüş ancak yeniden hamile kalmış kadınların sorusudur. Ancak cevabı “Hayır” olmalıdır.
Liposuction ile zayıflanabilir hatta 10 kilo yağ aldırılabilir – YANLIŞ
Liposuction bir zayıflama ameliyatı değil, vücut hatlarının düzeltilmesi ameliyatıdır. Kimi zaman 5-6 litre yağ doku alırsınız kimi zaman 1-2 litre. Burada amaç ne kadar yağ aldığınız değil nasıl bir sonuç alde ettiğinizdir.
Liposuction ameliyatı sonrası yağ alınan bölgeler daha fazla kilo alır – YANLIŞ
Estetik ameliyatlar çok pahalıdır, herkes yaptıramaz – YANLIŞ
Çok eski zamanlarda “Estetik ameliyatları sadece ünlüler olurlar” diye bir algı varmış. Bu zamanlardan kalma bu algı hala kısmen devam ettiği için fazla bilgisi olmayan kişiler benzer bir düşüncede olabilirler. Ancak şehre, semte, doktorun tecrübesine, ameliyatın süresine, hangi hastanede olacağınıza, kullanılacak protezlere gibi bir çok faktörün etken olduğu bir durumdur. Merakınızı ancak muayene olarak giderebilir veya telefon açarak aşağı yukarı bir bilgi alabilirsiniz.
Bir Yorum