Anestezi nedir?
Anestezi kelimesi “hissizlik, duyusuzluk” anlamına gelir. Ameliyatlar da neredeyse 150 yıldır anestezi teknikleri kullanılarak yapılmaya başlanmıştır. Bu sayede de ameliyat teknikleri hızla anesteziyoloji ile birlikte gelişmiştir. Estetik ameliyatlarda öncesinde mutlaka anestezi uzmanı sizi muayene edip, gerekli tetkiklerinizi incelendikten sonra ameliyata engel bir durumunuz yoksa yapılacak ameliyat için en uygun anestezi yöntemine sizinle birlikte karar verecektir.
Anestezinin yeterli bilgi ve deneyimi olan kişiler tarafından uygulandığında oldukça güvenli ve aynı zamanda ameliyatta hastanın konforunu artıran, tüm sağlık verilerini kontrol eden ve ameliyatın sorunsuzca sonlanmasını sağlayan bir uygulama olduğun bilinmelidir.
![estetik ameliyatlarda anestezi](https://www.orhanmuratozdemir.com.tr/wp-content/uploads/2020/05/anestezi-korkusu-1024x576.jpg)
Estetik ameliyatlarda anestezi neden önemlidir?
Özellikle estetik ameliyatlarda anestezi teknikleri hastalarımız ile konuştuğumuz önemli konulardan biridir.
Hastalarımız ameliyat boyunca uyuduğu için anestezi uzmanının bu süreçte neler yaptığını bilmez. Anestezi uzmanımız ameliyatınızın öncesi, ameliyatınızın süreci ve sonrası da dahil olmak üzere sürekli olarak birlikte çalıştığımız ekip arkadaşımızdır. Sizin ve ameliyatınız hakkında tüm detaylara hakimdir.
Ameliyattan önce:
- Sizi hastaneye yattıktan sonra ameliyattan önce odanızda ziyaret edip, sağlık durumunuzu inceler ve muayene eder
- Daha önce yaptırdığınız istediği tetkikleri, verdiyse tedavi veya bakımı, gerekli gördüğü konsültasyonları inceler ve tekrar durumunuza göre yenilerini isteyebilir
- Anesteziden önce varsa gereken ilaçları yaptırır
- Muayene sonucuna göre size en uygun anestezi tekniğini ve yaşayacağınız süreci anlatır ve varsa sorularınızı yanıtlar
- Ağrı duymamanız için gerekli ilaçları uygular, kalp-dolaşım ve akciğerlerinizin düzenli çalışmasını kontrol eder, bunların ve diğer organların iyi bir şekilde çalışması için gerekli tedavileri, ihtiyaca göre serum, kan-kan ürünleri ve diğer ilaçları uygular.
- Ameliyat sırasında uyuduğunuz için anestezistin, cerrahın işini kolaylaştırmak ve sizi yaşatmak için yaptığı bütün bu işlerden haberiz olmayacaktır!
- Ameliyat süresince sizinle birlikte olan anestezist, sizin yakın korumanız, yaşamınızın sürekli bekçiliğini yapmaktadır. Estetik ameliyatlarda anestezistin varlığında cerrah bütün hastanın güvende olduğunun bilinci ile dikkatini kendi işine vererek daha rahat çalışacaktır.
Ameliyattan sonra :
- Anestezi uzmanının görevi sadece size ameliyat süresince anestezi vermek değil, aynı zamanda ameliyat bittiğinde sizi rahatça, öğürmeden, tansiyonunuzu yükseltmeden, bizim ameliyat alanımızda kanamaya neden olmadan uyandırmaktır. Yani önemli bir kısmı da ameliyatta aldığınız ilaçların etkisinden hızla kurtulmanızı sağlamaktır.
- Ameliyattan sonra ağrı hissetmemeniz ve sorunsuzca kendinize gelmeniz için bakım ve tedavileri planlayarak uygulatmaktır.
- Ameliyat sonrası ağrılarınızın kontrolü için anestezi uzmanının planladığı ilaçlar özel cihazlar yardımı ile sizin kontrolünüz ile (hasta kontrollü analjezi) daha az hissetmenizi temin etmeye çalışmaktadır.
Estetik ameliyatlarda tercih edilen anestezi yöntemleri nelerdir?
Bir çok anestezi yöntemi ve tekniği vardır. Bunlardan bir kısmı bölgesel uyuşturma anlamına gelen lokal anestezi yöntemleri, bir diğeri hastane ortamında cihazlar eşliğinde uygulanan genel anestezi yöntemleri ve ileri teknik ve tecrübe gerektiren bölgesel regionel anestezi denilen yöntemlerdir. Bir de her üçünün başında sonunda destek olarak kabul edilen yüzeysel uyutma anlamına gelen sedasyon anestezisidir.
- Estetik ameliyatlarda lokal anestezi uygulamaları
Lokal anestezi; Sadece girişimin yapılacağı bölgenin uyuşturulmasıdır. İki şekilde iğne ve kremle yapılan uyuşturma işlemlerini kapsar.
Kremle yapılan anesteziye de topikal anestezi denir. Yüzeyden emilebilen ilaçlarla sağlanan lokal anestezi türüdür ve iğne kullanılmaz. Anestezik ilaç işlem bölgesine damlatılır, püskürtülür veya sürülür. Sadece dolgu, botoks gibi işlemlerde tercih ettiğimiz bir yöntemdir. İşlem öncesi 15-30 dakika beklenmesi genellikle yeterli olmaktadır.
İğne ile yapılan şekline infiltrasyon anestezi de denir. Bu işlemi ameliyatı yapacak olan cerrahın kendisi yapar. Çoğunlukla deri altına verilen anestezik ilaçlar sayesinde yalnızca o bölgedeki sinir uçları etkilenir ve işlem yapılacak bölge hissizleşir. Hastanın bilinci açıktır, işlem sırasında rahatça konuşur fakat opere edilen bölgede yapılan işlemi hissetmez. İşlem sonrası bölgesel pansumanı yapılır ve hasta yürüyerek, aracıyla, fonksiyonel bir sorun yaşamadan evine gidebilir.
- Estetik ameliyatlarda lokal anestezi ile birlikte Sedasyon anestezisi
Sedasyon hafif uyku hâlidir. Her ameliyat öncesine hastanın kaygılarının azaltılması için zaten uygulanır. Hastalarımızın odalarında ameliyathaneye gitmeden önce damar yolundan verilen ilaçlar ile heyecanını bastırmasını ve rahatlamasını sağlar. İlacın dozuna göre hasta ameliyathaneye girene kadar da uyuyakalabmektedirler.
Sedasyon estetik cerrahi müdahalelerde özellikle lokal anestezi ile yapılan işlemlerde hastanın rahatlamasını sağlamak, iğne korkusunu yenmesine yardımcı olmak amacıyla da tercih edilmektedir. Sedasyon verilecek hastanın 4-6 saatlik açlık ile işlem randevusuna gelmesi önemlidir. Lokal anestezi ile yapılacak işlemlerde böyle bir talebimiz olmayacaktır.
- Bölgesel regionel anestezi yöntemleri
Bölgesel anestezi lokal anesteziye benzer bir yöntemdir. Farkı çok daha geniş alanların uyuşturulması için uygulanmasıdır. Özellikle kol, bacak, kasık gibi bölgesel ameliyatların uygulanması için yapılır. Spinal, epidural ve kombine spinal epidural anestezi gibi türleri bulunur. Hastane ortamında yapılması gereken anestezi türlerindendir.
Estetik ameliyatlarda genel anestezi yöntemleri
Genel anestezi hastanın bilincinin tam kapalı olması demektir. Damar yoluyla verilenlere intravenöz anestezi (TIVA), solunum yolundan oksijen ile birlikte verilenlere inhalasyon anestezisi (VIMA) denir. Her hastanın özelliğine göre tercih edilebilecek çok sayıda anestezi ilacı vardır. Genellikle bu iki yöntem kombine edilir. Bu anestezi türü de dengeli anestezi olarak da bilinir. Anestezi uzmanı;
ameliyat süresince hastamızın başında kalır ve hastanın sağlık durumunu gözler. İlaç miktarını mevcut duruma göre azaltır ya da arttırır. Genel anestezi burun estetiği dahil tüm estetik ameliyatlarda tercih edilen anestezi tekniğidir.
Genel anestezi; indüksiyon (anesteziye başlama) maintence (anestezinin sürmesi) ve recovery (uyanma, anesteziden çıkma) olarak tanımlanan üç fazdan oluşur.
Estetik ameliyatlarda anesteziden (Narkozdan) uyanamama riski var mıdır?
Elbette ki bu korku anlaşılır bir korkudur. Anestezinin neden olacağı bilinç kaybı ile birlikte hasta kendi üzerinde hiçbir kontrolünün olamadığı geçici bir döneme rıza göstermiş olmaktadır. Kesinlikle denetleyemeyeceği bir işleme girmek herkes için rahatsızlık verici ve burada ki kaygı anlaşılabilir hatta beklenen bir durumdur. Anestezi ile ilgili korkuların en önemlileri “Ya uyanamazsam?” ve “Ya uyuyamazsam?”
Çağımızın modern anestezi pratiğinde yeni, kısa etkili, yan etki oranları oldukça düşük ilaçlarının kullanıma girmesiyle “fazla narkoz verilmesi” yada “hasta narkozu kaldıramadı” gibi halk arasında yaygın korku salan şehir efsaneleri gibi uyanamama durumları olamaz.
Anestezi çok önemli bir bilim dalıdır ve kanıta dayalı verileri kullanarak diğer bilim dallarında olduğu gibi kendi kurallarını oluşturur. Teorikte anestezinin pek çok komplikasyonu olsa da, pratikte tam donanımlı bir hastanede, uzman bir anestezi ekibi tarafından verilen anestezinin; kendi aracınızla trafikte aldığınız riskten daha güvenli olduğu söylenebilir.
2 Yorum