Ekstra yazılar

Doğum sonrası estetik sorunlar nelerdir?

Bir bebeğin dünyaya gelmesi süreci bu hayatta tanık olduğumuz en büyük mucizelerden biridir. Anne karnında geçen süre boyunca bebek dış dünyaya hazırlanır ve zamanı geldiğinde de doğum eylemi gerçekleşir. Annenin hamilelik döneminde vücudunda yaşadığı değişikliklere zihinsel, ruhsal ve fiziksel adaptasyonu da müthiş bir hormonal senkronizasyon ile gerçekleşen bir başka mucizedir. Doğum sonrası estetik müdahaleler için de acele edilmemesi önceliğin bebek ve anne olduğu unutulmamalıdır.

doğum sonrası estetik ameliyat

Hamileliğin anne vücudunda meydana getirdiği normal değişiklikler nelerdir?

Bebek anne karnında büyürken anne vücudu da hem bebeğin büyümesine uyum sağlar hem de doğum sonrası süreç için hazırlanır.

  • Kilo artışı; 

Gebelikle birlikte vücutta ki değişimlerin başında kilo artışı gelir. Sağlıklı bir hamilelik ve sağlıklı bir bebek  için gerekli olan bir durumdur. Anne adayının hamilelik öncesinde ki vücut kitle indeksine göre 9-16 kg arasında bir kilo artışı normal kabul edilir. 

  • Ciltte meydana gelen değişimler;

Hamilelik döneminin hormonal etkisi vücudun neredeyse tamamında değişikliklere neden olur. Cilt, saç, tırnak, diş ve diş etleri hamilelik döneminde oldukça fazla etkilenir. Özellikle cilt yüzeyinde meydana gelen değişimlerden bazıları;

      • cilt kuruluğu,
      • meme ve karın çatlakları,
      • gebelik maskesi adı verilen yüzde oluşan lekeler,
      • karnın orta bölümünde cilt renginin koyulaşması ve sivilcelerin artmasıdır.

Anne adayının olabilecek bu değişikleri bilmesi, hamilelik dönemi boyunca da vücut bakımına ve hijyenine dikkat etmesi oldukça önemlidir.

  • Hamilelik süresi boyunca meydana gelen hormonal değişiklikler annenin kalp-damar sistemini, solunum sistemini, sindirim sistemini, üriner sistemini, omurga yapısını, uyku sistemini ve ruhsal sağlığını da ciddi şekilde etkiler.

Sonuç olarak hamilelik kadın için oldukça zor ve sabır isteyen zorlu bir süreçtir. Bu nedenle bilinçli hamilelik, hamilelik döneminde karşılaşılacak değişimlerin farkında olmak ve bu durumlar karşısında neler yapmanız gerektiğini bilmek anlamına gelir. 

Hamileliğin anne cildinde olabilecek olumsuz etkilerinden korunmak için neler yapılabilir?

Hamilelikle fizyolojik olarak artan kilo ve hormonal değişiklikler ciltte kuruluk ve gerilim yaratacaktır. Öncesinde de yeterli nemli olmayan ciltlerde bu gerilim artışı çatlaklar ile sonuçlanır. Özellikle karın bölgesinde ki büyüme hızına yetişemeyen cilt bir nevi yırtılarak yani çatlayarak büyümeye ayak uydurmak zorunda kalır. Bu durum memelerde, popoda ve karnın özellikle alt bölgesinde bazen de göbek deliği üzerine kadar uzanacak şekilde çatlaklar olabilmektedir.

Burada hamileliğin ilk aylarından itibaren cildin nemli tutulması, bol su tüketilmesi ve çatlak önleyici kremlerle karın, memeler ve popoya masaj yapılmasının fayda sağladığını söyleyebiliriz.

Bu yazımız bu konu ile ilgili en çok okunanlardan:  Estetik Cerrahinin Sınırlarını Belirleyen Etik ve Tıbbi Standartlar

Doğum sonrası estetik sorunlar nelerdir?

  • Göğüslerde hacim kaybı, sarkma ve çatlaklar
  • Karında çatlaklar, gevşeklik ve sarkma
  • Genel vücut kilo artışı ve verilemeyen kilolar
  • Bacaklarda sarkma ve varisler
  • Genital bölge ve vaginada sarkma, yırtılma ve deformasyonlar
Hamilelik sonrası (Emzirme sonrası) memelerde oluşan sarkma nasıl düzeltilir?

Hamilelikle büyüyen süt bezleri emzirme süresi boyunca göğüs cildinde gerilme ve gevşemeler yaratarak çatlaklara ve form kayıplarına neden olmaktadır.

Emzirmenin bitmesi ve süt bezlerinin artık süt üretmemesi ile de meme dokusu hacmi azalmakta ve ciltteki sorunların derecesine bağlı olarak küçülme, sarkma gibi değişiklikler ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumlarda doğum sonrası estetik işlemlerden annelik estetiği diye bahsedilir. Göğüs büyütme ameliyatı veya göğüs dikleştirme, toparlama ameliyatı gündeme gelebilir. Çok nadiren de memelerde ki büyüme doğum sonrasında devam eder ve meme küçültme ihtiyacı bile doğurabilmektedir.

meme küçültme planlaması

Meme dikleştirme ameliyatı ile sarkmaya neden olan fazla cilt ve çatlaklar çıkarılarak memeye form kazandırılır.

Hamilelik sonrası (Emzirme sonrası) göğüslerde oluşan çatlaklar giderilebilir mi?

Çatlakların henüz tanımlanmış başarılı bir tedavisi yoktur. Çatlak; cildin üst tabakasının sağlam kaldığı cildin alttan yırtılması durumudur. O nedenle erken dönemde pembe kızarık bir görünümü vardır. Çatlak tedavisi diye size sunulan işlemler bu kızarıklıkların azaltılmasını amaçlayan işlemlerdir. Memelerde ki çatlakların da bu açıklama ışığında bir tedavisi olmadığını söyleyerek bazı vakalarda dikleştirme ameliyatı ile çatlakların bir kısmı çıkarılabilirken bazen de silikon meme büyütme ile çatlaklardan kaynaklı buruşuk meme görünümü giderilebilmektedir. 

Doğum sonrası estetik ile karında oluşan sarkmalar nasıl düzeltilir?

Karın cildinde ki sarkma, gevşeklik sorununun derecesi burada önemlidir. İleri derecede sarkma olanlarda tam karın germe, bazı hafif gevşekliklerde de mini karın germe ameliyatları ile toparlama düşünülebilir. Burada hastanın karın cildinin durumu, karın ön duvarını yapan kasların durumu, cilt altı yağlanma derecesi, hastanın yaşı, yeniden hamilelik düşünüp düşünmediği, sigara gibi alışkanlıkları, genel sağlık durumu gibi çok sayıda etkeni birlikte değerlendirecek bir estetik cerrahi muayenesi sonrasında karar vermek daha doğru olacaktır.

Doğum sonrası estetik ameliyat ile karında oluşan çatlaklar giderilebilir mi?

Çatlakların tedavisinin olmadığını yukarıda anlatmıştım. Karın bölgesi bebeğin büyümesinden en çok etkilenen ve en fazla deforme olan bilgedir. O nedenle de çatlaklar en fazla karın alt bölümünde görülür. Sadece karın alt bölümünde çatlak varsa mini karın germe ile bu sorun çözülebilir. Ancak göbek deliğine kadar hatta onu da geçen çatlaklar için tam karın germe ameliyatı gerekiyor olabilir. Bunun için yine bir plastik cerrah ile görüşmeniz en doğrusudur.

Doğum sonrası estetik ameliyatlar ne zaman yapılmalıdır?

Tüm diğer ameliyatlar gibi doğum sonrası estetik ameliyatlarda da hastanın ameliyat esnasında optimum derecede sağlıklı olmasını isteriz. Hamilelik, lohusalık dönemleri annenin savunma sisteminin zayıfladığı dönemlerdir. Bu dönemlerde mecbur kalınmayan müdahaleler planlanmaz. Bizim estetik ameliyatlar da diğer tüm cerrahi işlemler gibi riskleri olan işlemlerdir ve bu nedenle ameliyat edeceğimiz kişinin hem fiziksel hem de ruhsal olarak sağlıklı olmasını isteriz. 

Doğum sonrası estetik ameliyatlar için emzirmenin bitmesi ve üzerinden 6 ay geçmesi estetik ameliyatlar için ön şarttır. Anne emziremediyse doğum sonrası vücudunun normal kilosuna dönmesini, dönemiyorsa da bir bir buçuk yıllık bir sürenin geçip fiziksel ve ruhsal dinginliğe ulaşmış olmasını isteriz.

Yeniden doğum planlanması gibi bir durum var ise estetik ameliyatları bazen bir sonra ki doğum sonrasına ertelemek de daha uygun bir yaklaşım olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Phone icon
Hemen Ara
WhatsApp icon
WhatsApp