Yüz Dolgusu

Çene dolgusu

Çene yüzümüzün alt sınırı, boynumuzun da üst sınırıdır ve belirginliği estetik açıdan oldukça önemli bir hat olarak kabul edilir. Bu hattın ingilizcesi de Jawline olarak tanımlanmıştır. Biz bu hatta çene hattı diyoruz. Bu hattın belirginleştirilmesi için çene dolgusu işlemleri uygulanmaktadır. Bu hatta yapılan dolgu işlemine de Jawline dolgu denmektedir.

Bu hat yani jawline anatomik olarak üç bölgeden oluşur. Önde çene ucu, ortada çene hattı, arkada da çenenin köşesi vardır ve buraya yapılacak işlemler iyi değerlendirilerek adım adım gerçekleştirilmelidir.

Çene tek başına değil yüz ve yüzün çene ile olan ilişkisi ve oranları göz önüne alınarak değerlendirilmelidir.

Birde çene hattı ile ağız köşelerinin arasında yaş ile katlantı oluşturan Marionette hattı vardır. Yaşlanma belirtileri arasında en belirgin olan bölgedir ve dolgularla bu görüntü azaltılabilir.

Erkek ve Kadın çenesi arasında ki farkları bilmeden ve çenenin yüz ile ilişkisini değerlendirmeden çene dolgusu yapılmamalıdır.
Estetik Cerrah Op. Dr. Orhan Murat Özdemir
Orhan Murat Özdemir
Estetik Cerrah

Erkek ve kadın çenesi arasında ki farklar nelerdir?

Şu sıralar oldukça revaçta olan çene dolgusu uygulamasında bazı doktor arkadaşların terazinin topuzunu kaçırdıklarını ve fazla miktarda dolgu ile güzel insanları erkeksi bir görünüme soktuklarını görmekteyim. Bu yüzden hasta da çene dolgusu uygulayan doktor da biraz estetik bakış açısına sahip olmalıdır. Dolgu uygulamaları bugün estetik işlemler arasında en kontrollü gerçekleştirilebilen işlemlerin başına gelir.

Ne kadar dolgu yaparsanız o kadar sonuç elde edersiniz. Yani nerede duracağınıza hasta ile birlikte karar verebilirsiniz. Ek dozlar sonraki kontrollerde gerçekleştirilebilir ve istenilen sonuca rahatlıkla ulaşılabilir. Erkek ve kadın çenesi arasında ki farklara gelince;

  • Erkeklerde çene kadınlara göre daha büyüktür ve maskülen kaslı demektir ve kadınlara yakıştırılmaması gereken bir kelimedir.
  • Erkekler de çene köşeleri daha çıkık ve belirgindir. Kadınlarda çene köşesi çıkıklığı artırılırsa kaslı bir çene görünümü ortaya çıkabilir.
  • Erkeklerin çene uçları daha geniş ve bazen oyuntuludur. “Demir çene” bu görünümden türeyen bir kelimedir. Kadınlarda çene ucu hafif kavisli ve yüz için tarif edilen “V” harfinin alt köşesidir ve genişletilmesi çok sıkıntılı görünümlere neden olabilir. 
  • Erkek çenesi kadın çenesine göre ayrıca daha uzundur.
  • Çene boyun geçişi erkeklerde sert bir çizgi oluştururken kadınlarda nazik yumuşak bir kıvrım oluşturur.

Tüm bu detaylar çene dolgusu yapacak ve yaptıracak olanların dikkat etmesi gereken önemli detaylardır.

Çene ucu dolgusu nedir?

Çene yüzümüzün alt yarısında hareketli tek bölgedir. Önden ve yandan görünümü yüzümüzü tamamlar. Bazı problemler önden çok belli olmasa da yandan profilden net bir fark yaratabilmektedir. Çene ucu dolgusu; çenenin ucunun geride olduğu, çene ucunda asimetrik görüntüsü olan ve çene hattının belirginleştirilmesi sırasında gündeme gelen bir uygulamadır. Uyuşturucu kremler ile rahatlıkla yapılabilir. 

24 800x533 rotated e1722672851675

Bazı hastalarda 1 cc yeterli olurken duruma göre daha fazla dolgu gerektiren durumlarda olabilmektedir.

Marionette dolgusu nedir?

Alt çene hattı üzerinde dudak köşesinden aşağıya uzanan oluğa Marionette hattı denir. Bu hattın belirginliği yüzde aşağıya doğru bir hareketin başladığını gösteren en önemli bulgulardan biridir. Dudak köşelerini aşağıya çeken depressör anguli oris denilen bir kasın aktiviteleri dudak köşelerinin aşağıya dönmesine ve yorgun, bezgin, yaşlı ifadenin belirmesine neden olmaktadır. 

Bu oluğa yani depressör kasının üzerine yapılacak dolgu uygulamaları kasın gevşemesini sağlayarak dudak köşelerinin yukarı dönmesini sağlar ve oluk görünümünü hafifleterek yüzün daha sağlıklı ve zinde görünümüne katkı sağlar.

Çene hattı Jawline dolgusu nedir?

Jawline ise alt çene kemiğinin alt sınırını tarif eden ingilizce kelimedir. Çene ucundan kulak önüne kadar uzanan hattı tarif eder ve bu hattın belirginliği, çene köşelerinin çıkık görünmesi yüz hatlarını netleştirir ve hastanın aşağıya doğru inmiş yüzünün daha yüksek ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur. Kısacası Jawline dolgu dendiğinde bu sayfada anlattığım tüm bölgelere yapılan dolgu işlemlerini tarif eden bir işlemdir. 

Çene köşesi dolgusu nedir?

Çene kemiğinin belirgin olmaması yüzü yanlardan basık, hacimsiz gösteren bir durumdur. Kulak önünde bu çene kemiği köşesinin belirginleştirilmesi çene hattının öne çıkmasını sağlayarak yüz boyun arasında ki ayırım ile birlikte daha sağlıklı bir görüntüyü temin eder. Ayrıca yüz daha net ve ince gösterebilir. Sağlı sollu yapılacak uygulamalarda önce iyi bir analiz yapılması ve burada meydana gelecek değişikliklerin hastaya iyi anlatılması gerekir. 

Bu yazımız bu konu ile ilgili en çok okunanlardan:  Kaş arası dolgusu

Genellikle 1’er ml dolgu yeterli olur. Varsa asimetriler mutlaka işlem öncesi konuşulmalıdır. 

Kontrolde daha fazlası için hasta ile birlikte karar vermek en iyi yaklaşım olacaktır. Amaç yeterince olması olmalıdır. Çene ve boyun hattını netleştiren çene köşesine yapılan dolgunun en sert yapıda olan hyaluronik asit dolgularından seçilmesi gereklidir. Bu dolgunun kalıcılık süresi bir ile bir buçuk yıl arasındadır.

Çene dolgusu nasıl yapılır?

Çene ucuna veya hattına dolgu yapabilmek için bölgenin uyuşturulması şarttır. Sonrasında cilt altı hatta kemik dokunun üzerine yapılacak sert ve kalın yapılı hyaluronik asit dolguları tercih edilmelidir. İşlem sıklıkla kanül ile yapılır. Bu sayede daha düzgün ve morarmaya neden olmayacak sonuçlar elde edilebilir. Nadiren 1-2 gün süren şişlik olma ihtimali ve ağrı kesici almanıza neden olabilecek bir hassasiyet olabilir. 

Çene için ne miktarda dolgu uygulanacağına doktorunuz ile birlikte karar verebilirsiniz. Çene ucu için örneğin en az 1 ml dolgu gerektiğini bilmeniz yeterlidir. Tüm hattın belirginleştirilmesi gerekiyorsa bu miktar 3-4 ml hatta daha fazla miktara çıkabilir. İşlemden sonraki onuncu günde yapılacak kontrolünüzde gerekiyorsa ek dozlar da uygulanabilir. Hyaluronik asit dolgularının kalıcılığı 1-1,5 yıl gibidir. Aynı anda ihtiyacınız var ise diğer yüz bölgelerine de dolgu yapılabilir. Çene dolgusu uygulamalarını takiben aşırı sıcak hamam sauna gibi ortamlara bir hafta boyunca girmemeniz tedbir amaçlı olarak yeterlidir. Başkaca dikkat etmeniz gereken de bir durum yoktur.

  • Çene hattına dolgu yapılması ne sağlar?

Çene hattına, çene ucuna, Marionette oluğuna ve çene arka kulak önü köşesine dolgu yapılması yüzün alt sınırını netleştirerek ve boynun üst bölümünü gererek daha genç görünmeyi sağlar. Çok kısa ve basit bir şekilde profil, asimetri ve hacim problemlerinin düzeltilmesini sağlar. Çene ucu bölgesi sıklıkla ihmal edilen estetik bölgelerden biridir. Profilin düzeltilmesini sağlayarak daha dinamik bir görüntü sağlar. 

Yüzün estetik hatlarının netleşmesini, çene hattında ki düzensizliklerin azalmasını sağlar ve gıdının gizlenmesine yardımcı olur. Çene hattı belirgin olan yüzler daha diri, sağlıklı ve zayıf görünürler.

  • Çeneye dolgu yapıldıktan sonra şişlik, sertlik ve ağrı normal mi?

Çene dolgusu sonrası ağrı, sertlik ve şişlik normaldir. Özellikle işlemin yapıldığı gün ve ertesi gün hafif şikayetler normal algılanmalıdır. Çene dolgusu sonrası bir iki hafta sertlik ve hassasiyette kabul edilebilir. Sebebi çene dolgusu için tercih ettiğimiz dolguların kalın yapılı olmaları ve kemik taklidi yapmalarını istememizdir. Elle hareket edebilen sertlikleriniz de bir süre normaldir. 

Ancak içiniz rahat etmiyor ise veya başka bir durum var ise doktorunuz ile görüşmeniz en doğru bilgiyi almanızı sağlayacaktır.

  • Çene dolgusu kaç yaşında yapılır?

Özellikle estetik işlemlere olan ilginin artmasıyla ve sosyal medya paylaşımlarıyla bize başvuran hasta portföyü daha genç yaşlara doğru kaymaktadır. Dolgular hacim veren uygulamalardır ve iskelet gelişimin tamamlanmasını beklemek en doğru yaklaşım olacaktır. Kısacası çene dolgusu gibi diğer dolgular için de en erken yaş 18’dir.

  • Çene dolgusu öncesi sonrası farklar nedir?

Çeneye yapılan dolguların burada kemik taklidi yaparak keskin bir hat oluşturması ve silik çene hattının belirginleştirilmesi, önce çenenin uzatılması arkada çene köşesinin ortaya çıkarılması amaçlanır. Bunun için de sert ve kıvamlı partikül büyüklüğü fazla olan hyaluronik asit dolgular tercih edilir. Yumuşak dolgular veya yetersiz hacimler istenilen sonuçları veremeyebilir.

  • Jawline dolgusu yaptıranların bilmesi gereken detaylar nelerdir?

    • Jawline dolgu bölgesel uyuşturucu kremlerle yapılabilir.
    • En az 1 ml dolgu gereklidir. (Ortalama 2-3 ml yeterli olur)
    • Kanül veya keskin iğne tercih edilecektir.
    • Kalın, sert, partikül büyüklüğü fazla, kemik taklidi yapabilen hyaluronik asit dolguları tercih edilir. (Juvaderm Volux veya Voluma)
    • Planlanan miktarın hepsi birlikte veya aşamalı olarak da uygulanabilir. 
    • Çeneye dolgu uygulaması sonrasında bölgesel ağrı 1-2 gün içinde, sertlik 1 hafta içinde azalarak geçer.
    • Jawline dolgusu sonrası morarma görülebilir ve 7-10 gün içinde geçer.
    • Jawline dolgusu 1-1,5 yıl kalıcıdır.
    • İstenildiği zaman ek doz yapılabilir veya tekrar edilebilir.
    • Çene dolgusu mutlaka alanında uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdir.

Çene dolgusu ile birlikte çene botoksu uygulaması da bazen özellikle çene ucu sorunlarının azaltılmasında gerekli olabilir. Çene botoks uygulaması için https://www.orhanmuratozdemir.com.tr/cene-botoksu-ankara/ sayfasından detaylı bilgi alabilirsiniz.

Çene dolgusu fiyatları ne kadardır?

Kullanılacak dolgu miktarına, dolgunun markasına ve uygulayacak doktorun tecrübesine göre değişiklik gösterir. Bu bölge için kullanılacak dolguların kemik taklidi yapabilmesi, uygulama alanında keskin hat görünümü verebilmesi gerekmektedir. O nedenle çene dolguları diğer yüz bölgesi dolgularından farklıdır. Ortalama çene dolgusu işlemi için en az 1 ml dolgu gerektiğini bilmek önemlidir. Genellikle de 2 veya 3 ml dolgu ile istenilen jawline görünümüne ulaşılabilir. Ancak hepsini birden değil adım adım yapmak daha doğrudur. Çene dolgusu fiyatlarını öğrenmek için kliniğimizi arayabilirsiniz.

4 800x450 rotated e1722673628280

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Ben 2 hafta önce çene dolgusu yaptırdım ama istediğim gibi olmadı. Gelsem düzeltebilinirmi

    1. Beril hanım,
      Çene dolgusu yaptıranlar arasında sık karşılaştığımız konulardan biridir ve yukarıda ki metinde bu konuda ki yazımı okumuş olduğunuzu düşünüyorum. Öncelik dolgu yapmak değil oranları bozmadan hastanın onayı ile de yakışan sonuca ulaşmak olmalıdır. Neyse lafı uzattım. Elbette. Lütfen randevu alarak muayeneye geliniz. Geçmiş olsun.

  2. Çene dolgusu öncesi sonrası fotoğraflarını neden paylaşmıyorsunuz? çene dolgusu ortalama fiyatlarını öğrenebilirmiyim

    1. Sadece çene dolgusu öncesi sonrası değil hiçbir tıbbi işlemin öncesi sonrası görüntüsünü paylaşmıyorum. Çene dolgusu öncesi sonrası fotoğraflarının paylaşılması yasal değil. Ülkemizde ki etik ama çoğu doktor tarafından uygulanmayan bir durum olduğu için de sanki paylaşmamak bir kusur varmış gibi algılanabiliyor.
      Çene dolgusu ücretleri kullanılan dolgu miktarına göre değişmektedir. 1 ml çene dolgusu fiyatı için kliniğimizi arayarak bilgi alabilirsiniz.

  3. Çene dolgusu erkek hastalara da uyguluyor musunuz? Ankara’da yaşıyorum. Eğer erkek hastalara da uyguluyorsanız çene dolgusu fiyatı öğrenebilir miyim?

    1. Çene dolguu veya tüm diğer dolgularda herhangi bir cinsiyet ayırımı yoktur. Erkeklerde de çene dolgusu yapılabilir ancak kadın çenesi ve erkek çenesi yapılarının iyi bilinmesi önemli fark oluşturur. Erkeklerin çeneleri daha geniş olduğu için kadınlara kıyasla daha fazla dolgu ihtiyacı olacaktır. Erkeklerde çene dolgusu fiyatları o nedenle kadın hastalarımıza göre daha pahalı gelebilir. Uygulanacak dolgu sert ve hyaluronik asit içerikli çene kemiği üzerine yapılması için özel üretilmiş dolgulardır. Ücretleri kliniğimizi arayarak öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Phone icon
Hemen Ara
WhatsApp icon
WhatsApp