Hamilelik ve doğum kadın vücudu için oldukça travmatik bir süreçtir. Bu sürecin sonunda ise dünyaya gelen bebek bu sorunların hepsini unutturur. Ancak anne vücudunda meydana gelen değişiklikler ise bazen eski haline artık dönemez. Bu problemlerin düzeltilebilmesi için yapılacak estetik girişimlere de annelik estetiği denmektedir. Bu konu doğum sonrası estetik sorunlar başlığında incelenir.
Annelik estetiği ameliyatları ile hangi sorunlar çözülebilir?
Hamileliğin başlaması le kadın vücudunda bebeğin sağlığını korumak, ihtiyaçlarını karşılamak için hemen her sistemi ilgilendiren hazırlıklar başlar. Kan damar sisteminden hormonal sisteme, genito-üriner sistemden iskelet sistemine birçok hücre ve organda yavaş yavaş hamileliğin her aşamasında farklılıklar gösteren değişiklikler meydana gelir. Burada vücut yapıları ve sistemleri kendilerini değil bebeği düşünürler. Öncelik bebeğin sağ ve sağlıklı doğmasıdır. Anne vücudu ve sistemi kendini düşünmez. Annenin bebek için gerekli tüm depoları boşaltılır, gerekli tüm mineraller anne vücudundan karşılanır. Bu nedenle anne kendine iyi bakmak, ihtiyaçlarını karşılamak ve çok iyi beslenmek zorundadır. O nedenle peş peşe doğum yapan kadınlarda kemik erimesi, diş dökülmesi gibi kemik, kalsiyum depolarının boşalmasına bağlı sorunlar bilinen en basit örneklerdir.
Estetik ve plastik cerrahi olarak biz daha çok görünen sorunlarla ilgilendiğimiz için özellikle ciltte meydana gelen çatlaklar ve sarkmalar bizim ilgi alanımıza girer. Bu ciltte meydana gelen değişiklikler de bazen estetik sorunlara neden olur. Estetik görünüm problemleri de annenin kendisi ile ilgili algısında sorunlar yaratarak psiko-sosyal problemlere neden olabilmektedir.
Annelik estetiği ile ilgili sorunlar ne zaman cerrahi olarak tedavi edilmelidir?
Estetik ameliyatlar keyfe keder ameliyatlardır. Annenin kendisi ve bebeği çok kıymetlidir. O nedenle bu annelik estetiği ameliyatları için en doğru zamanlama anne ve bebeğin en sağlıklı olduğu zaman olmalıdır.
Doğum sonrası meme şekli ile ilgili sorunlar nasıl düzeltilir?
Meme dokusunun hamilelik dönemi boyunca giderek büyümesi süt üretiminin yeterli olarak yapılabilmesi için gerekli bir durumdur ve meme dokusu kesecikleri ve kanalcıkları hamilelik sonlanana bebek dünyaya gelene kadar büyür. Bebek doğduğu andan itibaren de süt üretim ve salgılanması bebeğin emdiği süre boyunca da devam eder. Sürekli dolan ve boşalan meme dokusu emzirme fonksiyonunun sonunda artık süt üretiminin durmasıyla yapısal olarak zayıflar ve gevşer. Beraberinde ciltte de çatlaklar ve esneme meydana geldiyse göğüslerin içi boşalır ve sarkar. Aşağıda bahsedeceğimiz meme ile ilgili sorunların hepsi de bu nedenlerden dolayı gelişir.
Annelik estetiği ile doğumdan sonra içi boşalan memeler düzelir mi?
Memelerin içinin boşalmasının sonucu olarak; tek başına meme dokusu hacmi azalmış ise kas altına yerleştirilecek silikon meme protezleri ile neredeyse eski formuna yakın bir görünüm elde edilebilir. Bazen meme dokusunun hacminin azalmasıyla birlikte göğüsteki çatlakların fazla olmasına bağlı sarkmada söz konusu olur. Burada yaklaşım hem meme büyütme ameliyatı hem de dikleştirme ameliyatının birlikte yapılması şeklinde alacaktır.
Doğum sonrası sarkan memeler nasıl tedavi edilir?
Doğum sonrası göğüslerde sarkma sorunu çok da nadir bir problem değildir. Sorun sadece sarkma ise hacim sorunu yoksa meme dikleştirme ameliyatı yeterli olacaktır. Eğer beraberinde doku da küçülme de varsa o zaman doktorunuz size silikon ile büyütme ve birlikte dikleştirme önerebilir.
Doğum sonrası aşırı büyüyen memeler küçülür mü?
Bazı kadınların meme dokuları emzirme döneminden sonra büyük kalır ve çok nadir de büyümeye devam eder. Böyle durumlarda meme küçültme ameliyatı gerekli olabilir.
Annelik estetiği ile doğum sonrası memedeki çatlaklar tedavi edilebilir mi?
Memede doğum sonrası hamilelik süresince büyürken meydana gelmiş çatlakların net, açık ve kesin bir tedavisi maalesef yoktur. İlk oluştuklarında kızarık pembe çatlaklar zaman ile ten rengine ve genellikle de açık bir renge dönerler. Çatlaklar cildin gerilime dayanamayıp alt tabakalarının yırtılması durumudur. En üst tabaka sağlamdır. Göğüslerde ki çatlakların tedavisi olmadığını bilmeniz kandırılmanıza engel olacaktır. Annelik estetiği için burada korunma önemlidir. Bu konuyu detaylıca anlattığım https://www.orhanmuratozdemir.com.tr/dogum-sonrasi-estetik-ameliyat/#Hamileligin_anne_cildinde_olabilecek_olumsuz_etkilerinden_korunmak_icin_neler_yapilabilir sayfayı inceleyebilirsiniz.
Doğum sonrası göbek, karın ve basen bölgesinde ki sorunlar nelerdir?
Annelik estetiği ile doğum sonrası karın (göbek) çatlakları nasıl düzeltilir?
Doğum sonrası çatlaklardan korunma konusunu https://www.orhanmuratozdemir.com.tr/dogum-sonrasi-estetik-ameliyat/ sayfasında detaylıca anlattım. Oradan okumanızı öneririm. Annelik estetiği işlemleri arasında çatlakların tek tek bir tedavisin olmadığını da bilmeniz gerekir.
Karın bölgesinde meydana gelen çatlaklar kişisel farklar gösterir. Hamile kadının cildi ne kadar kuru ise o kadar fazla çatlak oluşur. Çatlakların sayısı, genişliği, uzunluğu arttıkça deformasyonda artar. Özellikle göbek deliği seviyesini geçen uzunlukta ki çatlakları olanlar, karnın yan bölgelerinde dahi çatlakları olanlarda, basenlerinde çatlakları olanlarda karın germe ameliyatına ihtiyaç daha fazla olur. Sadece alt karın bölgesinde sınırlı miktarda çatlak varsa ya hiçbir müdahaleye ihtiyaç yoktur yada mini karın germe yeterli olur.
Doğum sonrası karında ki sarkma nasıl düzeltilir?
Doğum sonrası göbekte sarkma olması erken dönemde özellikle ilk 6-12 ayda normaldir. Çünkü bebeğin doğumuna kadar büyüyen karın cildinin kendini toparlaması bir zaman alacaktır. Bu sürelerin ve emzirmenin bitmesini takiben değerlendirme yapılır ve göbekte ki sarkmanın derecesine göre de full karın germe veya mini karın germe tercih edilebilir. Bazen de beraberinde liposuction ameliyatları gündeme gelebilir.
Doğum sonrası göbek deliği şekli neden değişir?
Göbek deliği kendi doğumumuzun bir izidir. Anne karnındayken olmazsa olmaz bir değeri varken dünyaya gelince göbek deliğinin estetik görüntü dışında hiç bir işlevi yoktur. Yani göbek deliği fonksiyonel bir organ değildir. Göbek kısacası deliği olmasa da olur. Tabi bu durum estetik algıyı bozar. O nedenle karın bölgesinde önemli bir estetik ünitedir.
Hamilelik sırasında büyüyen karın göbek deliğinin genişlemesine neden olur. Orta hatta hormonal olarak bir renk koyulaşması meydana gelir. Bu renklenme sonra geçer. Anca göbek deliğinde ki büyüme bazen geri eski haline dönemez. Buna o bölgenin yapılarının gerilmeye bağlı gelişen hasarına bağlıdır. Nadiren bu bölgede doğum sonrası göbek fıtığı da gelişebilir.
Annelik estetiği ile doğum sonrası aşırı kilo artışı liposuction ile azaltılabilir mi?
Hamilelik fizyolojik kilo artışına ilaveten annenin de istemeden bebeğini korumak için beslenmesini artırdığı bir dönem olabilir ve bebeğin doğumunu takip eden dönemde beslenmenin normale dönmemesi ile sonuçlanarak doğum sonrası kilolar olarak tanımlanan fazlalıklarla baş etmek zorunda kalabilir. Burada ilk çözüm kesinlikle cerrahi olmamalıdır. Anne kendisi için ve bebeğinin sağlığı için sağlıklı beslenme şekillerine geri dönmelidir.
Annelik estetiğinde biz plastik cerrahların devreye girmesi için annenin düzenli beslenmeye geçmiş olması, emzirmenin bitmiş olması ve annenin mutlaka en az 6 ay aynı kiloda kalmış olması koşuluna bağlı olmalıdır.
Doğum sonrası basen bölgesi nasıl küçültülür?
Her kadında olmasa da bazen özellikle basen bölgesi biraz daha belirgin ve özellikle kilo artışı bu bölgede olan kadınlarda, bacakları nispeten kalın kadınlarda basen bölgesinde daha fazla yağlanma, kilo verse bile bu bölgesi belirgin olan kişilerde basen liposuction ameliyatı mutlaka faydalı olacaktır.