Alın Botoksu Nedir?
Alın çizgilerini azaltmak, alın kırışıklıklarını gidermek, oluşumunu engellemek için alın botoksu uygulanması; cildin ışıltılı bir parlaklığa bürünmesine ve kaşların da form kazanmasını sağlar. Zamanın en belirgin izleri olan alın çizgileri, karakteristik çizgiler olarak kabul edilir.
- Yaşam boyu bu bölgedeki kasların çalışması,
- Yüz mimiklerinin çok sık kullanılması,
- Cilt dokusunun esnekliğini kaybetmesi,
- Cildin kuruluğu,
- Deri altı yağ dokunun azlığı,
- Cildin fazla ince olması,
- Kollajen üretiminin yaşla azalması nedenleriyle alında kırışıklıklar oluşur.
Estetik açıdan yaşlılık belirtileri gibi görünen bu çizgiler botoks uygulamasıyla hafifler, doza bağlı olarak bazı durumlarda kırışıklıklar yok olur ve daha genç bir görünüm ortaya çıkar. Alın kırışıklıklarının azaltılmasında botoks ameliyatsız estetik uygulamalar arasında pratik ve koruyucu bir yöntemdir.
Bazı durumlarda alın kırışıklıklarının botoks ile giderilememesi halinde alın çizgilerine dolgu ihtiyacı olabilir. Bazen ilaveten alın dolgusu dediğimiz daha derin kemik yapı üzerine gerçekleştirdiğimiz alın dolgusu gündeme gelebilir. Alın çizgileri genellikle kaş arası kırışıklıklarla birlikte olur ve en sık birlikte gerçekleştirilen uygulaması da kaş arası botoks uygulamasıdır.
Alın çizgilerine, alın kırışıklıklarına Botoks uygulaması
Alına botoks uygulaması güvenlidir ve 2002 yılından FDA tarafından onaylı bir uygulamadır. Botolinum toksininden elde edilen ve laboratuvar ortamında hazırlanarak estetik ve kozmetik alanda kullanılması sağlanan bu ürün bir bakterinin proteinidir. Doğrudan kas fonksiyonlarına etki eder. Geçici süreliğine uygulandığı bölgedeki kasların kasılma fonksiyonlarını durdurur veya zayıflatır. Böylelikle çizgiler açılır, kırışıklıklar azalır ve cilt gençleşmiş bir görünüme kavuşur.

Herhangi bir cerrahi işlem veya kesi yoktur. Çok ince uçlu iğnelerle alında işaretlenen noktalara uygulanır. Botoks, kadın ve erkek herkese yapılabilir. 18 yaş üzerinde, hamile olmayan, bebek emzirmeyenlere yapılır. Fakat kadın ve erkek deri yapıları farklı olduğu için, alın kırışıklıklarının tedavisinde uygulama noktaları ve dozu farklıdır.
Botoks alına yapıldığında ne zaman etki gösterir?
Tüm diğer botoks uygulamalarında olduğu gibi alın botoks etkisi de hemen başlamaz. 4-7 gün içinde alında hareketlerin azaldığını bazen hafif bir baskı olduğunu hissetmeye başlarsınız. Botoks etkisi oturdukça alın parlamaya ve çizgiler azalmaya başlar. 10 günden sonra birinci aydan önce bir gün doktorunuzun sizi çağırdığı kontrol randevusunu kaçırmamanızı öneririm. Ek dozlar yapılması gerekiyor olabilir.
Alın botoksu kaş kaldırır mı?
Alna yapılan botoks kaş kaldırma botoksunun bir parçasıdır demek daha doğru olur. Bazı hastalarda tek başına kaşların kaldırılması için yeterli olabilse de bazı hastalarda göz çevresi (kaz ayağı) botoksu ile birlikte yapılması gerekmektedir.
Alın botoksu sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
Alında kaşlarımızı yukarıya doğru kaldıran ensemize kadar uzanan ancak alın bölgesinde aktif olan ve kasıldığı zaman yatay çizgiler oluşturan bir kas vardır. Bu kasa alın kası veya frontal kas denir. Bu kas üzerine yapılan botoks enjeksiyonları kasın hareketini azaltır ve alnınızı yukarıya doğru kaldıramazsınız.
İşlem sonrası dikkat edilmesi gereken konu ;enjeksiyon yapılmış yerlere elle baskı uygulanmamasıdır. Çünkü kaş üzerine yapılan botoks ilacının baskı ile yer değiştirerek göz kapağımızı kaldıran kasa ulaşması botoks sonrası nadiren de olsa görülen göz kapağı düşüklüğü (pitozis) sorununa neden olur. Alın botoksu sonrası en fazla dikkat edilmesi gereken konu budur.
Alın botoksu sonrası göz kapağı düşmesi (pitoz) neden olur ve nasıl tedavi edilebilir?
Botoks işlemi sonrasında göz kapağının düşmesi nadir de olsa görülebilen bir durumdur. Bu durum doktor ve hasta kaynaklı olabileceği gibi ikisinden de bağımsız bir şekilde spontan olarak da gelişebilir. Genellikle tek tarafı etkiler ve botoks etkisi ortadan kalkınca mutlaka geçer.
Botoks sonrası kaş, göz kapağı düşüklüğü nedenleri?
- Kaş üzerine yapılan doz fazla olabilir.
- Kaş üzerinde tehlikeli bölge denilen alan içine botoks enjeksiyonu yapılmış olabilir.
- Enjeksiyon sonrası bu bölgeye bir hafta içinde baskı veya masaj uygulanmış olabilir. Yüz üstü yatma pozisyonununda etkili olabileceği düşünülmektedir. Hatta benim bir hastam çok yakın sıcak fön yaptıktan sonra tek taraflı göz kapağı düşüklüğü gelişmiştir.
Botoks sonrası göz kapağı düşüklüğü nasıl tedavi edilir?
Öncelikle bu durum genellikle tek taraflı oluşur ama çok nadiren iki taraflı da görülebilir. Hasta bu görüntünün mutlaka geçeceğini unutmamalıdır. Kalıcı bir soruna neden olmaz. Tedavi amaçlı doktorunuz başka noktalara göz kapağını kaldıracak ek dozlar önerebilir. Ayrıca glokom tedavisinde kullanılan göz damlalarından da faydalanılabilir.